Przejdź do menu Przejdź do treści

Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Food and Drink as a Gift” odbyła się w Krakowie w dniach 12–13 października 2023 roku

 

W dniach 12–13 października 2023 roku odbyła się w Krakowie Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Food and Drink as a Gift”.  Organizatorami konferencji byli Zespół Badawczy Historii i Kultury Krajów Celtyckich  Instytutu Filologii Angielskiej UKEN oraz Technological University Dublin.

To już czwarte wydarzenie naukowe z cyklu „Food and Drink as…”. Tematem tegorocznej konferencji było „Jedzenie i picie jako dar” w ujęciu historycznym, kulturowym, kulinarnym, antropologicznym, zdrowotnym. Żywność jest często postrzegana jako reprezentacja tożsamości kulturowej i tradycji kulturowych, więc wymiana darów w postaci jedzenia i napojów może tworzyć, wzmacniać lub zakłócać relacje kulturowe i społeczne. Jako prezenty, jedzenie i picie wpływają na pewne głębsze oddziaływanie poprzez dzielenie się domowym posiłkiem, wymieniając kosze prezentowe, czy przywożąc prezenty żywnościowe z odległych miejsc. Są one często wręczane jako symbol miłości, gościnności, hojności, tradycji lub statusu, często w kontekście kulturowo specyficznych znaczeń i praktyk. Podobnie dary, takie jak paczki żywnościowe, stanowiły częstą formę podarunku dla osób znajdujących się krytycznej sytuacji życiowej spowodowanej kataklizmem, wojną, biedą, więzieniem, migracją lub brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Duże społeczności, takie jak suwerenne państwa, wykorzystują jedzenie i napoje jako dyplomatyczne podarunki, by pokazać bogactwo i wyrafinowanie ofiarodawcy, zaprezentować swoje produkty w celu promowania eksportu, a także wykorzystać skojarzenia jedzenia z przyjaźnią i serdecznością, by podkreślić ciepłe relacje między przywódcami państw. Żywność jako dar to wielowymiarowa koncepcja, która ma implikacje kulturowe, społeczne, moralne, psychologiczne i ekonomiczne, co czyni ją bogatym i złożonym obszarem badań. Badając różne perspektywy spojrzenia na jedzenie jako dar, możemy zyskać głębsze zrozumienie jego znaczenia i wpływu na nasze życie, nasze społeczności i świat.

Głównym celem cyklu konferencji „Food and Drink as…” jest zgromadzenie badaczy zajmujących się historią jedzenia, kultury kulinarnej, jedzenia i picia na przestrzeni dziejów w różnych okresach i z różnych perspektyw.